23.10.2011

Designfriikin vinkit: Säilytys

Säilytyksessä Designfriikki noudattaa muutamia perusideoita, joiden avulla tavarat löytävät paikkansa ja kodin säilytys on myös saumaton osa sisustusta. Tässäpä siis yleisiä säilytysvinkkejä.

Kannattaa tietysti aloittaa siitä, että hankkiutuu eroon turhasta tavarasta. Käy läpi kaikki roina ja mieti, tarvitsetko sitä oikeasti. Vie loput tavarat kunnon mukaan ystäville, kierrätykseen tai roskiin.

Todella harvoin tarvittavat tavarat voit viedä ullakolle, kellariin, autotalliin tai muuhun säilytystilaan, jossa ne pysyvät tallessa. Näin käyttötavaroille, kalusteille ja sisustuesineille jää enemmän tilaa kotona.

1. Säilytä tavaroita siellä, missä niitä käytetään

Kun tavaroita säilytetään siellä, missä niitä käytetäänkin, niitä ei joudu hakemaan toiselta puolelta asuntoa. Ne ovat myös harvemmin kadoksissa, kun samaa logiikkaa noudetetaan kodin kaikissa tiloissa ja kaiken pitäisi löytyä läheltä käyttöpaikkaansa.


Kuva: Inter IKEA Systems B.V.


Esimerkiksi kylpypyyhkeitä käytetään yleensä kylpyhuoneessa. Kylpyhuoneen kaapista on helppo ottaa uusi pyyhe likaisen tai märän tilalle, eikä sitä tarvitse muistaa hakea ennen suihkuun menoa vaikkapa makuuhuoneen kaapista. Jos kylpyhuoneessa ei tunnu olevan tilaa, katso vinkkiä 3 ("hyödynnä kaikkia tiloja") tai järjestä säilytyspaikka ainakin kylpyhuoneen lähelle.

Kylpyhuoneessa käytettävät tuotteet ovat vaikeampi juttu. Parhaillaan käytössä olevat tuotteet voikin ehkä pitää kylpyhuoneessa, mutta vielä käyttämättömät eivät välttämättä säily pitkään lämpimässä. Designfriikki on ratkaissut ongelman asunnon tilan mukaan esimerkiksi kylpyhuoneen lähellä olevalla kaapilla tai laatikostolla. Tähän ongelmaan saa mielellään antaa lisää vinkkejä!

Kuva: Inter IKEA Systems B.V.

Eteisessä säilytetään niin monenlaista tavaraa - kenkiä, takkeja, huiveja, käsineitä, sateenvarjoja, polkupyörän tarvikkeita, laukkuja, sekalaista ulos lähdettäessä mukaan otettavaa tavaraa - että eteisen säilytys saanee vielä ihan oman postauksensa.

Kuva: Craige Moore

Kun kaikilla tavaroilla on oma "koti" eli paikka, johon ne kuuluvat, tavarat ovat mietityssä järjestyksessä ja niiden löytäminen ja käyttö on helppoa. Moni kysyykin, mihin sitten laitetaan "kodittomat" sekalaiset tavarat, kuten siivousvälineet (niitähän tarvitaan joka puolella kotia), käyttöohjeet, vaihtolamput, lahjapaperit, kierrätykseen menossa olevat tavarat ja materiaalit...

Toiset noudattavat näiden suhteen samaa logiikkaa "säilytä siellä, missä käytetään", toiset taas seuraavaksi esittelemääni "samanlaiset samassa paikassa". Siivousvälineitä ja käyttöohjeita voi olla ympäri asuntoa, jos esimerkiksi keittiössä käytettävien koneiden käyttöohjeet ja keittiön siivousvälineet ovat keittiössä, kylpyhuoneessa käytettävät kylpyhuoneessa ja niin edelleen. Tai sitten voi päättää pitää kaikkia siivousvälineitä yhdessä siivouskomerossa ja kaikki käyttöohjeet yhdessä paikassa.

2. Säilytä toisiinsa liittyvät tavarat samassa paikassa

Tämä periaate liittyy tiiviisti edelliseen. Kun tavaroita säilytetään siellä missä niitä käytetään, toisiinsa liittyvät tavarat päätyvät lähelle toisiaan. Periaate auttaa myös silloin, kun tavaroita ei syystä tai toisesta voi säilyttää juuri siellä missä niitä käytetään - silloinkin on selkeämpää, että samantyyppiset tavarat ovat samassa paikassa.

Kuva: Anthony Catalano

Tätä periaatetta noudattaessa on myös helpompi välttyä ostamasta samaa tavaraa uudestaan, kun ei muista omistavansa sellaisen jo... Isompien tavaroiden kohdalla sitä onneksi sattuu harvoin, mutta Designfriikkikin on moneen kertaan ostanut vahingossa useampaan kertaan esimerkiksi kosmetiikkaa muistamatta, että kaapissa olisi ollut käyttämättömiä... Ei enää :)

3. Hyödynnä kaikkia tiloja

Koska monia tavaroita on vaan pakko säilyttää, miksi niille pitäisi uhrata parhaat tilat kodista? (Paitsi kauniille esineille, katso kohta 4).

Tilan hyödyntäminen säilytykseen on helppoa. Säilytyspaikkoja löytyy kaikista muuten käyttämättömiksi jäävistä sopista, kuten katonrajasta, pienistäkin seinätiloista, sängyn alta, ikkunalaudalta...

Kuva: Inter IKEA Systems B.V.

Jo pienet muutokset saavat ihmeitä aikaan. Sijoita sängyn alle säilytyslaatikoita silloin tällöin tarvittaville tavaroille, kuten vuodevaatteille, vierassängylle tai talvivaatteille. Käytä isoja laatikoita, jotta tavarat eivät pyöri sekaisin ja pölyisinä sängyn alla. Pyörälliset laatikot ovat vieläkin parempia.

Jos mahdollista, hyödynnä asunnon koko korkeutta. Jos yhdelläkin seinällä on lattiasta kattoon ja seinästä seinään (tai kapeampikin) säilytyshylly, siihen saa upotettua uskomattoman määrän tavaraa. Jos et halua sijoittaa uuteen kaapistoon, lisää nykyisten päälle säilytyslaatikoita.

Valitse tarpeen mukaan ovellisia kaappeja ja avohyllyjä, jolloin voit sijoittaa epäsiistimmät tavarakasat piiloon ja haluamasi esineet näkyville. Voit myös käyttää himmeästi läpinäkyviä ovia tai säilytyslaatikoita, joiden läpi tavarat ovat tunnistettavissa mutta eivät näy häiritsevän voimakkaasti. Jos sinulla on avohylly etkä halua sijoittaa uuden kaapin tai ovien ostamiseen, voit peittää hyllyn esimerkiksi verholla.

Muista sijoittaa useammin tarvittavat tavarat alemmas ja harvemmin tarvittavat ylemmäs. Tikkaat ovat hyvä apu ylähyllyille kuroteltaessa, ja niitä saa myös sisustuskelpoisina yksilöinä. Nostaminen on helpompaa, jos painavat säilytetään alhaalla ja kevyemmät ylempänä.

Kodin seinustoilta löytyy muitakin oivallisia pieniä säilytyspaikkoja, joille ei ole muuta käyttöä. Ikkunoiden alle voi sijoittaa matalia mutta leveitä kaappeja, jolloin saat lisää säilytystilaa peittämättä maisemaa.

Kapeille seinänpätkille löytyy todella kapeita hyllyjä ja niihin voi kiinnittää myös koukkuja puolipitoisille vaatteille, laukuille, koruille ja niin edelleen. Koukuista niitä on myös helppo ottaa käyttöön eivätkä ne unohdu kaappien perukoile.

4. Älä vain säilytä, vaan pidä esillä

Kaikkien tavaroiden säilytykseen ei päde, että ne pitäisi saada kaappeihin ja laatikoihin piiloon. Esimerkiksi kirjoja pidetään usein esillä, koska niitä on mukava katsella - palaan kirjojen säilytykseen myöhemmässä postauksessa.

Useimmat meistä säilyttävät myös tavaroita, joille emme ole keksineet selkeää käyttötarkoitusta. Ne ovat ehkä lahjaksi saatuja koriste-esineitä, erikoisia astioita, valokuvia tai piirustuksia, omia rakkaita valokuvia tai taideteoksia, muistoja lomamatkoilta tai tärkeistä tapahtumista ja ihmisistä.

Kuva: Inter IKEA Systems B.V.

Miksi sitten vain säilyttäisimme niitä? Nehän ovat meille tärkeitä, joten keksitään niille tapoja, joilla niistä voi nauttia osana kotia.

Jos rakas mutta ruma koriste-esine ei tunnu sopivan mihinkään, yritä sovittaa joko esine ympäristöön tai ympäristö esineeseen. Monia esineitä voi esimerkiksi maalata spray-maaleilla, jos esineessä ei ole muuta vikaa kuin väri. Erikoinenkin tavarayhdistelmä näyttää harmoniselta ja mielenkiintoiselta, kun sen värisävyt ovat lähellä toisiaan. Jos et halua maalata, sijoita outo esine muiden samanväristen joukkoon - nosta outous esille sen sijaan, että yrittäisit tuloksettomasti piilottaa sitä.

Yksi outo esine voi olla myös mielenkiintoinen yksityiskohta muuten tyyliltään yhteneväisessä sisustuksessa. Jätä hyllyyn tilaa näille yksittäisille esineille (älä tunge niitä täyteen hyllyyn esimerkiksi kirjarivistön eteen), niin ne pääsevät oikeuksiinsa.

Valokuvia ja piirustuksia voi kehystää. Kun käytät yksivärisiä voimakkaita kehyksiä, kokonaisuus ei näytä sekavalta vaan kehykset sitovat sen yhteen. Jos haluat, voit tehdä kuvistakin kokonaisuuksia värien perusteella. Myös koruja ja muita pieniä esineitä voi kehystää, jos ne halutaan säilyttää ja pitää esillä, mutta niitä ei pidetä käyttöesineinä. Käytössä olevia koruja voi säilyttää esimerkiksi laakeassa maljassa, jolloin ne koristavat kantajansa lisäksi kotiakin.

Joskus muistoina säilytettävät esineet ovat liian isoja pelkästään säilytettäviksi. Silloin niistä voi esimerkiksi ottaa kuvia ja kehystää kuvat tai käyttää niitä jonkin uuden osana, kuten ommella perityt pitsiliinat kiinni tyynyihin. Näin ne ovat esillä, käytössä ja mielessä enemmän kuin ne koskaan olisivat kaappeihin piilotettuina.

Onko lukijoilla tiettyjä säilytysperiaatteita?

Katso myös:
Hammasharjaperiaate
Säilytys eteisessä
Designfriikin suosikit: Keräilyyn
KonMari - siivouksen elämänmullistava taika

Ei kommentteja: